Aankomst van een voornaam gezelschap

Aankomst van een voornaam Gezelschap te Rotterdam

Delen

Bestellen

De prent is een combinatie met het gelijknamige schilderij uit ca 1670 van de Rotterdamse schilder Lieve Verschuier. De schetsen voor het schilderij heeft de schilder op de rivier de Maas gemaakt, waarschijnlijk vanaf een boot. De foto's zijn - ongeveer op hetzelfde punt - vanaf de Willemsbrug genomen.

Onbekend is welk gezelschap hier wordt verwelkomd, met erewacht op de kade en saluutschoten vanaf de schepen.
Helemaal rechts is de Oude Hoofdpoort afgebeeld, die zich naast de ingang van de Oudehaven bevond. Meer naar links volgen de Boompjes en in de verte rijzen de molens van de Leuvehaven op.

Detailfoto Gezicht op Rotterdam 'Aankomst van een voornaam Gezelschap'

Over de schilder

Lieve Verschuier (Rotterdam ca. 1634-1686).

Lieve Verschuier was de zoon van de beeldsnijder Pieter Cornelis Verschuier, die werkzaam was voor de Admiraliteit van Rotterdam. Lieve volgde zijn vader aanvankelijk in zijn beroep, maar vertrok later naar Amsterdam. Hij woonde daar enige tijd en kwam waarschijnlijk in de leer van de schilder Simon de Vlieger.

Omstreeks 1655 reisde Verschuier naar Italië en keerde een jaar later naar Rotterdam terug. In 1674 werd hij aangesteld als beeldsnijder en schilder van de Admiraliteit van Rotterdam. In 1678 werd hij uit de beeld- en steenhouwers van Rotterdam verkozen tot hoofd van het Sint Lucasgilde.

Van zijn beeldsnijwerk is niets bewaard gebleven. Van zijn schilderijen zijn o.a. werken bekend die met scheepvaart te maken hebben, waaronder parades, schepen op de rede, walvisvaarten en de aankomsten van vorstelijke personen.

Bestellen

Deze prent is in diverse formaten en in verschillende uitvoeringen te bestellen. Prijzen vanaf € 135 incl. BTW.

Naar de bestelpagina