Het fregat Brielle

Het fregat Brielle op de Maas voor Rotterdam

Delen

Bestellen Naar de prentshop

De prent is een combinatie van het schilderij van Ludolf Backhuysen uit 1689 en hedendaagse foto's. Menno van der Weerd fotografeerde vanaf hetzelfde punt waar de schilder zich bevond om zijn schetsen te maken voor het schilderij, waar nu de Wilhelminapier is, ter hoogte van Hotel New York.

In het centrum bevindt zich de Brielle, een met vijftig stukken uitgerust oorlogsschip van de Admiraliteit van Rotterdam. Op de spiegel is een gekroond medaillon te zien met het portret van Willem III, geflankeerd door de wapens van Engeland en Schotland. Daaronder de klimmende leeuw, het wapen van de Generaliteit. Op de grote mast de prinsenvlag met gespleten wimpel.
Rechts vaart een jacht van de VOC (met mogelijk aan boord de prins met zijn echtgenote Maria Stuart), dat een saluutschot afvuurt. Verder zijn er twee sloepen, waarvan een met vlag van de Staten-Generaal. Links varen een tweemaster, boeier, poon en schuit. Rechts is een kustvaartuig en nog een jacht te zien.

Detailfoto Gezicht Op Rotterdam 'Het Fregat Brielle'

Over de schilder

Ludolf Backhuysen (Emden 1630 of 1631 - Amsterdam 1708) was een in Duitsland geboren Nederlandse schilder van zeegezichten.

Over Backhuysen werd verteld dat hij bij slecht weer vaak het water op ging om de weersinvloeden op lucht en water van nabij te volgen.

Door zijn nadruk op sfeer en licht- en donkercontrasten wordt hij vaak gezien als voorloper van de romantiek. Hij schilderde veel woeste zeeën, maar ook havengezichten en talrijke belangrijke gebeurtenissen uit de Hollandse maritieme geschiedenis.

Bestellen

Deze prent is in diverse formaten en in verschillende uitvoeringen te bestellen. Prijzen vanaf € 135 incl. BTW.

Naar de bestelpagina